Deze website maakt gebruik van cookies om te kunnen functioneren, om inhoud af te stemmen op uw persoonlijke voorkeuren en ter vertoning van advertenties. Lees hier ons volledige cookie­beleid. Doorgaan betekent akkoord.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

Startersleningen.nl

Starterskrediet® : "Geld voor startende ondernemers"

Beleggingsrendement crowdfundingplatforms 3,7% lager dan gepresenteerd


Van de

Amsterdam – Nederlandse crowdfundingplatforms tonen doorgaans een te hoog verwacht rendement voor beleggers in bedrijfs­financieringen van gemiddeld 8,9%. Dat heeft crowdfunding­consultant Gijsbert Koren berekend. Na aftrek van de platformkosten, de projecten die niet (geheel) terugbetaald worden en de vervroegde aflossingen van kredietnemers, bedraagt het werkelijke rendement slechts 5,2%.

Oorzaak dalende rendementen investeringen

De voornaamste reden waarom het beleggingsrendement op crowdfundingsprojecten vanaf 2018 gemiddeld genomen daalt heeft te maken met het soort bedrijven dat in de periode naar 2019 via zo'n platform een zakelijke financiering wilden ophalen voor hun project. Waar bij de start van crowdfunding in 2011 nog voornamelijk lokale en duurzame projecten bij de platforms aanklopten voor geld, zijn het nu vooral ondernemingen en initiatieven die bij de bank afgewezen zijn.

Totstandkoming verwacht beleggingsrendement

De platforms berekenen en presenteren het verwachte gemiddelde beleggingsrendement voor hun portaal doorgaans met de aanname dat alle gefinancieerde projecten hun zakelijke leningen netjes en volledig afbetalen over de gehele looptijd van het bedrijfskrediet. Maar in de praktijk gebeurt dat uiteraard niet: Sommige gefinancieerde projecten geraken in wanbetaling of zelfs in faillissement. Hierdoor daalt het rendement op de beleggingen.

Toezicht

Crowdfundingplatforms moeten van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) een ontheffing aanvragen. Daarnaast moeten zij periodiek een rapport sturen naar de AFM met statistieken over de gefinancieerde projecten. Verder zijn de crowdfundingplatforms redelijk vrij om een verwacht beleggingsrendement voor te spiegelen aan de investeerders. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk en Engeland, waar platforms gedwongen worden om alleen realistische verwacht rendementscijfers te tonen.

Goedkoper alternatief voor succesvolle projecten

Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht, spreekt de verwachting uit dat vanaf 2019 het aantal faillissementen zal toenemen bij bedrijven die via crowdfunding kapitaal hebben opgehaald. Tegelijkertijd zullen de goed lopende projecten juist door hun goede prestaties weer de mogelijkheid krijgen om via de bank goedkoper te lenen. Dus de beste crowdfundingprojecten zullen over het algemeen vervroegd aflossen bij het crowdfundingplatform.

Een gemiddeld rendement op beleggingen in bedrijven middels een crowdfundingplatform zal volgens van Teeffelen waarschijnlijk niet boven de 4% liggen.

Sleutelwoorden:
crowdfunding, starterskrediet, bedrijfslening, beleggingsrendement, investeringen, mkb, kosten, aflossingen, wanbetaling
FacebookGoogle PlusLinkedIn

©
Dit artikel is (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het artikel zonder toestemming strafbaar. Neem contact op met onze organisatie indien u dit artikel interessant vindt voor gebruik op uw eigen website.

Bedrijfsfinanciering scan

Voor welke zakelijke financieringsvormen komt jouw bedrijf in aanmerking? Doe de scan en ontdek hoeveel bedrijfsfinanciering je kunt krijgen voor je eigen onderneming of een andere zakelijke investering.

De (gratis) scan geeft een eerste indicatie van de mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je de gevraagde gegevens zo accuraat en volledig mogelijk invult.

Uiteraard lichten wij de scanuitslag graag telefonisch toe.

BEDRIJFSFINANCIERING SCAN
7.590× ingevuld

Je krijgt een indicatieve (gratis) scan van je mogelijkheden voor het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijfs­profiel

Vertel ons over je bedrijf?

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
zakelijke financiering mogelijkheden, bedrijfsfinanciering scannen, maximaal bedrijfskrediet berekenen, hoeveel geld lenen bedrijf

Over Starterskrediet®

Wij zijn een landelijk werkende onafhankelijke bedrijfs­advies­organisatie die zich specialiseert in voordelige zakelijke leningen/kredieten voor startende en groeiende ZZP & MKB-ondernemers.

LogoStarterskrediet® maakt financieren mogelijk voor ondernemers, die voorheen dachten dat ze géén kans hadden op het verkrijgen van een bedrijfs­financiering. Met behulp van bancaire én alternatieve financieringen en subsidie/garantie­regelingen kunnen ondernemers toch een eigen bedrijf starten en laten groeien.

Laat je door ons landelijke team van bedrijfs­financierings­adviseurs begeleiden bij de correcte aanvraag van jouw zakelijk krediet. Laat je door ons informeren over de vele alternatieve financierings­mogelijkheden en interessante subsidie­regelingen die er zijn voor ondernemers in jouw regio.